CZ kort 'borstkankerlijst' in

TILBURG - Zorgverzekeraar CZ koopt vanaf volgend jaar geen borstkankerbehandelingen meer in bij het Bethesda Ziekenhuis in Hoogeveen, het Geminiziekenhuis in Den Helder, het Maasziekenhuis in Boxmeer en ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum.

Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerde lijst van de zorgverzekeraar.

De zorgverzekeraar benadrukt dat patienten die zich momenteel voor borstkanker laten behandelen in een van de ziekenhuizen op de lijst, zich geen zorgen hoeven te maken over betaling.

Ook is er volgens CZ geen sprake van onverantwoorde zorg in de vier behandelcentra, maar stelt de zorgverzekeraar hogere eisen aan de ziekenhuizen dan de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Gunstig

Eerder stonden nog zes behandelcentra op de lijst. Dat aantal is nu teruggebracht naar vier.

Volgens een zegsman van de zorgverzekeraar zit het verschil in de manier waarop het aantal uitgevoerde operaties, een belangrijk criterium voor de zorgverzekeraar, is berekend. Voor twee ziekenhuizen pakt de aangepaste manier van tellen dus gunstig uit.

Rechter

CZ maakte zijn voornemen de lijst te publiceren enkele weken geleden bekend. Een groep ziekenhuizen probeerde dat vergeefs via de rechter te voorkomen. Zij stelden dat de zorgverzekeraar onnodige onrust zou veroorzaken onder borstkankerpatiënten en hun families.

Branchevereniging Zorgverzekeraars Nederland en voormalig minister van Volksgezondheid Ab Klink waren wel te spreken over het initiatief van CZ.

Het is al jaren de bedoeling dat zorgverzekeraars bij hun inkoopbeleid naar kwaliteit kijken, maar die taak kwam tot dusver nauwelijks uit de verf.

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie