'Staking dreigt bij vervoerder Syntus'

AMSTERDAM – Machinisten van vervoerder Syntus, die het bus- en treinvervoer verzorgt in de Achterhoek, dreigen te gaan staken wanneer de agressie van gestrande reizigers niet afneemt.

Dat laat FNV-kaderlid Kees van Rienen weten aan de Gelderlander.

“Machinisten op de treinen zijn het zat om door gestrande reizigers als kop van jut gebruikt te worden. Op een gegeven moment is de maat vol en dan sluit ik niets uit. Er is bereidheid tot staken bij het personeel van Syntus.”

Treinstoringen

Door een stijging van het aantal treinstoringen zouden gestrande reizigers steeds agressiever reageren op machinisten en controleurs. “Het personeel van Syntus krijgt alle onvrede over zich heen”, aldus Van Rienen. “Ik begrijp de reizigers. Als je anderhalf uur op het station staat te wachten en je ziet een trein aankomen die jou ook laat staan, kunnen reizigers hels worden.”

“Feitelijk zijn wij en de reizigers de dupe van de marktwerking in het openbaar vervoer. Alles moet zo goedkoop mogelijk. Zo goedkoop dat er geen trein meer storingvrij rijdt.”

Steun ondernemingsraad

De ongeveer tweehonderd machinisten zouden steun hebben gekregen van de ondernemingsraad van de vervoerder. De raad heeft de directie op de hoogte gesteld van de situatie.

Een woordvoerder van Syntus erkent dat mensen op de werkvloer de volle laag krijgen. De directie zou er alles aan doen de situatie zo snel mogelijk te verbeteren. Vakbond FNV heeft een gesprek aangevraagd met de directie van Syntus.
 

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie