Brussel onderzoekt 'staatssteun' aan WK voetbal

AMSTERDAM - Een Nederlandse burger heeft een klacht ingediend bij de Europese Commissie over de belastingvrijstelling die Nederland heeft toegezegd aan de FIFA.

De klager vindt dat er sprake is van ongeoorloofde staatssteun, bevestigt een woordvoerster van de commissie donderdag naar aanleiding van berichtgeving door RTL.

Nederland hoopt het WK van 2018 of 2022 binnen te halen, mede met behulp van ruime belastingvrijstellingen. Het gaat daarbij onder meer om de btw (6 procent) op toegangsbewijzen.

De commissie wil uit vertrouwelijkheidoverwegingen niet kwijt wie de klacht heeft ingediend en wil alleen zeggen dat het om 'een burger' gaat. "Het onderzoek is net geopend, maar er loopt nog geen officiële klacht", aldus de zegsvrouw.

Regels

Het ministerie van Financiën is begin september door de commissie benaderd, meldt een woordvoerder. Hij heeft er alle vertrouwen in dat er geen Europese regels worden overtreden door de FIFA voor maximaal 300 miljoen euro vrij te stellen van belasting.

"In onze ogen is er geen sprake van staatssteun, zeker niet in dit stadium waarin er feitelijk alleen garanties zijn afgegeven", aldus een reactie van het ministerie. Op 2 december wordt bekend of Nederland het WK mag organiseren.

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie