Nederlander kooplustiger

DEN HAAG - Nederlanders zijn kooplustiger geworden en hebben de weg naar de winkel in augustus vaker bewandeld dan in voorgaande maanden.

''Het is de beste maand in de afgelopen anderhalf jaar'', aldus CBS-econoom Michiel Vergeer. Vooral de winkels in kleding, elektronica en woninginrichting profiteerden van de toegenomen consumptie, bleek uit donderdag gepubliceerde cijfers van het CBS.

De omzet in de detailhandel steeg in augustus met een bescheiden 0,6 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. De samenstelling van de koopdagen was afgelopen augustus echter minder gunstig dan in augustus 2009.

Zonder dit effect was er sprake van 2 procent omzetgroei. In de winkels in kleding, elektronica en woninginrichting (non-food) steeg de omzet zelfs met bijna 3 procent.

Trendbreuk

Hoewel de omzet gestuwd werd door gemiddeld 1 procent hogere prijzen, verkocht de detailhandel daadwerkelijk ook meer artikelen en producten. Het zogenoemde volume steeg met 0,5 procent. Na correctie van de koopdagen bedroeg de volumegroei 1,3 procent, aldus Vergeer.

Het CBS wil nog niet spreken van een trendbreuk. ''Eén zwaluw maakt nog geen zomer, maar we zijn wel erg benieuwd hoe het zich de komende maanden gaat ontwikkelen'', aldus Vergeer.

Koopdageneffect

Winkels in voedings- en genotmiddelen zagen de omzet in augustus met ruim 1 procent dalen. Dit was volledig te wijten aan het ongunstige koopdageneffect. Bij dezelfde koopdagensamenstelling was de omzet ruim 1 procent hoger.

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie