Vakbond vreest voor banenverlies Transavia

SCHIPHOL - Het personeel van Transavia is donderdag op de hoogte gebracht van een aanstaande reorganisatie.

Op welke posten precies wordt bezuinigd is nog niet bekend, dat onderzoekt de luchtvaartmaatschappij momenteel. Vakbondsbestuurder Maarten Hoelscher van De Unie vreest voor banenverlies.

De vakbond denkt dat de klappen vooral vallen bij het ondersteunend personeel. ''Dat kun je op je vingers natellen'', aldus Hoelscher. ''Wij vinden het goed dat Transavia maatregelen neemt. Maar de pijn moet wel eerlijk verdeeld worden over het bedrijf."

Nog niets zeker

Het is nog helemaal niet gezegd dat er banen op het spel staan, dat moet het onderzoek uitwijzen, zei een woordvoerster van Transavia. De luchtvaartmaatschappij neemt de hele organisatie onder de loep en begint bij de ondersteunende afdelingen.

''We bekijken alles'', aldus de woordvoerster. Ze benadrukte dat niet alleen gekeken wordt hoe de kosten verminderd kunnen worden, maar ook hoe de inkomsten kunnen worden verhoogd, door bijvoorbeeld het aantal bestemmingen van Transavia uit te breiden.

Concurrentie

Transavia wil uit de rode cijfers komen door de kosten te beperken. De maatschappij lijdt onder meer onder de concurrentie van prijsvechters Ryanair en easyJet.

Ton Scherrenberg, voorzitter van de vakbond voor cabinepersoneel (VNC), is voorlopig niet bang dat zijn achterban getroffen wordt door de reorganisatie. ''Er wordt eerst naar de overheadkosten gekeken, dus naar kantoorkosten.''

Maar Transavia neemt volgens Scherrenberg ook operationele kosten onder de loep. Wellicht volgt de KLM-dochter het voorbeeld van de prijsvechters door af te zien van het gebruik van een gate, denkt de vakbondsvoorzitter. Als passagiers via een bus en een trap naar het vliegtuig worden gebracht, scheelt dat in de kosten.

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie