Tweede huis in eigen land populair

UTRECHT - Kopers van een tweede woning zoeken het dichter bij huis. De belangstelling voor een vast vakantieadres in eigen land is de afgelopen vijf jaar meer dan verdubbeld. Ook Duitsland en Oostenrijk zijn booming.

Landen in Oost-Europa en exotische oorden als Dubai zijn daarentegen minder in trek.

Dat blijkt uit onderzoek dat de afgelopen jaren is gedaan onder bezoekers van de Second Home International.

De beurs is van vrijdag tot en met zondag in de Jaarbeurs in Utrecht. Het aantal bezoekers aan de beurs schommelde tijdens de laatste edities tussen de zesduizend en tienduizend mensen.

Voorkeur

In 2005 had 5 procent van de mensen die de tweedehuizenbeurs bezochten een voorkeur voor aanschaf van een tweede huis in Nederland. Dat is nu gestegen tot 13 procent. De grotere vraag zit hem vooral in het betere aanbod volgens de organisatie van de beurs.

In het verleden spitste de tweedehuizenmarkt in Nederland zich vooral toe op recreatieparken. De laatste tijd zijn er verschillende projecten in natuurgebieden gestart, die gretig aftrek vinden, zoals in de Weerribben in Overijssel en het project Zuiderzee op Zuid aan het Veluwemeer.

Second Home

Ook de lage huizenprijzen maken het extra aantrekkelijk om een tweede pand in eigen land te kopen. Exacte cijfers over tweedehuizenbezit zijn er niet. Schattingen lopen uiteen tussen de 250.000 en 500.000 Nederlanders die in binnen- of buitenland een tweede optrekje hebben.

Frankrijk is vrijwel ieder jaar favoriet op de Second Home International. Ongeveer een derde van de bezoekers aan de huizenbeurs denkt bij een tweede huis aan het favoriete vakantieland.

Alleen vorig jaar moest Frankrijk het afleggen tegen Spanje, omdat de huizenprijzen daar toen waren gekelderd. Minder positieve berichten over Spanje, over bijvoorbeeld projecten die niet werden afgebouwd en over leegstand in enkele gebieden hebben dit enthousiasme enigszins getemperd, lichtte projectmanager Marianne Bukkems toe.

Tsjechië

Oost-Europese landen lijden onder een tanende belangstelling. Tsjechië, Slowakije en Hongarije waren in 2005 nog goed voor 14 procent geïnteresseerden. In 2010 is nog maar 4 procent geïnteresseerd in deze landen. Volgens Bukkems is dit toe te schrijven aan de recessie.

''Een aantal jaren geleden zagen we een toename in jonge investeerders die voor een relatief klein bedrag grond of een te renoveren huis in Oost-Europa kochten. Deze groep is sinds eind 2008 vrijwel verdwenen.''

Verre bestemming

Ongeveer een op de vijf tweedehuizenkopers is geïnteresseerd in een verre bestemming. De Antillen en Aruba zijn duidelijk favoriet. In 2005 zocht 4 procent van de bezoekers hier een huis, de laatste jaren is dit gestegen naar ruim 10 procent. Grootste daler is Dubai. In 2005 was 7 procent op zoek naar een tweede huis in Dubai, nu minder dan 1 procent.

Dit jaar verwacht de Second Home International vooral bezoekers met serieuze plannen, zei Bukkems. ''Als het economisch slechter gaat, zien we altijd meer kopers dan dromers.''

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie