'Ziekenhuizen specialiseren zich al'

DEN HAAG - Artsen van 'gewone' ziekenhuizen voeren ruim twee keer zo vaak relatief eenvoudige ingrepen uit zoals liesbreukoperaties of heupvervangingen als artsen die in academische ziekenhuizen werken.

Dat concludeert onderzoeksbureau MediQuest in een onderzoek dat woensdag is gepresenteerd.

Volgens het bureau is al te zien dat ziekenhuizen zich specialiseren in bepaalde typen behandelingen, precies waartoe de overheid en patiëntenorganisaties al jaren oproepen.

CZ

Zorgverzekeraar CZ gooide enkele weken geleden een knuppel in het hoenderhok met de bekendmaking dat het bedrijf geen contracten meer afsluit met ziekenhuizen waar per jaar weinig borstkankerbehandelingen worden uitgevoerd.

CZ gaat ervan uit dat de kwaliteit van zorg toeneemt als artsen bepaalde handelingen en operaties vaak uitvoeren. CZ maakt vrijdag bekend om welke ziekenhuizen het gaat.

Kabinet

Het kabinet wil dat hoog gespecialiseerde ziekenhuizen zoals academische centra zich in de toekomst richten op de complexe zorg, en 'gewone' ziekenhuizen zich richten op de eenvoudigere ingrepen en behandelingen. Het is ook de bedoeling dat niet elk ziekenhuis meer alle zorg biedt.

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie