'Onderzoek prijzenoorlog postmarkt'

AMSTERDAM – De vakbonden willen dat de prijzenoorlog op de postmarkt in kaart wordt gebracht en niet het lopende cao-conflict in de branche. FNV, CNV en BVPP verwerpen daarmee een voorstel van D66.

“De chaos op de postmarkt wordt helemaal niet veroorzaakt door het cao-conflict”, stellen de vakbonden woensdag in een gezamenlijke persverklaring.

Eind vorige maand liepen de onderhandelingen over een nieuwe cao voor de postbezorgers van onder meer Sandd en Selekt Mail vast. Punt van conflict was het aanbieden van arbeidscontracten. Sinds de liberalisering van de postmarkt wordt er ook geconcurreerd op arbeidsvoorwaarden.

TNT moet reorganiseren, omdat concurrenten Sandd, SelektMail en Netwerk VSP niet meedoen aan postsector-cao en personeel betalen op basis van stukloon. De bonden wilden dat voor oktober 2013 tachtig procent van de bezorgers werkt op basis van een arbeidscontract.

Volgens de vakbonden verdienen postbezorgers bovendien dertig procent onder het minimumloon doordat de prijzenoorlog voor grote verliezen zorgen.

Verkenner

D66 stelde vorige week tijdens een debat in de Tweede Kamer voor om een ‘verkenner’ aan te stellen die moet onderzoeken hoeveel postbezorgers zelf kiezen voor een stukloon in plaats van een vaste arbeidsovereenkomst.

De bonden zijn hier fel tegen omdat dit volgens het volgens hen niet de oorzaak van de problemen is. Zij zien wel iets in een verkenner die als opdracht krijgt de oorzaken van de falende liberalisering van de postmarkt in kaart te brengen.

Handreiking

D66-Kamerlid Kees Verhoeven zegt in een reactie dat zijn partij met een “constructieve oplossing en een handreiking” komt. Woensdagmiddag werd duidelijk dat het plan om een verkenner aan te stellen door een meerderheid in de Tweede Kamer wordt gesteund.

“Het is jammer dat de bonden die uitgestoken hand afslaan. Een meerderheid in de Kamer wil, zonder zich te mengen in gesprekken tussen sociale partners, alles in het werk te stellen om de onderhandelingen weer vlot te trekken. Laat de bonden nu ook een stap zetten”, aldus Verhoeven.

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie