MOSKOU - Het Franse voedingsmiddelenconcern Danone heeft een grote overnamepoging in Rusland zien mislukken. De Russische vruchtensappen- en zuivelproducent Wimm-Bill-Dann Foods (WBD) liet vrijdag weten geen heil meer te zien in een overname door Danone. De onderhandelingen daarover zijn op vriendschappelijke wijze beëindigd, aldus het concern.

Het afbreken van de onderhandelingen zou niets te maken hebben met het onzekere economische klimaat in Rusland, ontstaan na de arrestatie van zakenman Michaïl Chodorkovski. De topman van olieconcern Yukos zit sinds vorige maand vast op verdenking van belastingontduiking en fraude, maar op de achtergrond speelt een confict met president Poetin over diens politieke ambities.

Danone voerde al ruim twee jaar besprekingen met zijn Russische branchegenoot. Volgens de Britse zakenkrant Financial Times konden beide partijen het niet eens worden over een breed scala aan onderwerpen, waaronder de managementstructuur en de overnameprijs.

De waarde van WBD, dat in 1992 is opgericht en een notering heeft aan de beurs in New York, wordt geschat op circa 1 miljard dollar. Het zuivelconcern (18.000 werknemers) is met een eigen distributienetwerk en onafhankelijke distributeurs ook actief in Nederland, Duitsland, Israël, Canada, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.