AMSTERDAM - De PvdA steunt melkveehouders in hun verzet tegen het gestunt van supermarkten met de melkprijzen. Volgens Tweede-Kamerlid Harm Evert Waalkens, woordvoerder landbouw van de Partij van de Arbeid, kunnen boeren alleen maar overleven door de productiekosten te verlagen. Hierdoor gaan duurzame productiemethoden overboord, wat het dierenwelzijn en het milieu schaadt.

Waalkens richt zich ook op de scherpe vleesprijzen in supermarkten. "Vleeslappen vliegen ons om de oren in deze vleesoorlog!"

Waalkens heeft berekend dat een daling van 1 eurocent op de prijs van een liter melk die de boer of boerin ontvangt, een gemiddeld boerenbedrijf 10.000 euro per jaar kost. Als de melk in Duitsland wordt ingekocht, zoals supermarkten hebben gedreigd, dan verdwijnt de koe uit het Nederlandse landschap. "Stunten met vers voedsel is onverantwoord. Voedsel is iets anders dan toiletpapier en dieren mogen nooit de dupe worden van de strijd om het supermarktaandeel", aldus Waalkens.

Het protest van de PvdA valt samen met dat van de melkveehouders zelf. Op diverse plaatsen in Nederland voeren zij actie bij supermarkten. Zij controleren de prijzen die de supermarkten voor verse halfvolle melk rekenen. Als deze prijs lager dan 47 cent per liter is, worden de namen van de betrokken winkelketens op internet gepubliceerd. Verder willen de melkveehouders de consument informeren over de mogelijke gevolgen van de prijzenoorlog die onder supermarkten woedt.