NEW YORK - Tyco heeft maandag voor verdere onrust gezorgd onder beleggers op de effectenbeurs van New York. Het conglomeraat maakte bekend de afgelopen drie jaar 8 miljard dollar aan overnames te hebben verzwegen. Dat was voer voor beleggers die vrezen dat de boekhoudkundige malversaties bij energieconcern Enron niet op zichzelf staan.

De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen daalde met ,22 procent tot 9687,09 punten. De Nasdaq verwerkte een verlies van 2,92 procent op 1855,50 punten. In de Dow noteerden alleen Procter and Gamble en Hewlett-Packard een plusje en bleef Coca-Cola gelijk.

Tyco stond de gehele dag op flink verlies. Het bedrijf probeerde dat nog in te perken door aan het einde van de handelsdag te zeggen dat het wel degelijk de overnames aan de autoriteiten had gemeld, maar alleen niet via de pers naar buiten had gebracht. Het mocht niet baten, zeker nadat kredietbeoordelaar Standard & Poor's de waardering van het bedrijf flink had teruggebracht. Tyco verloor uiteindelijk bijna 19 procent.

Ook andere concerns met een lange traditie van overnames en fusies moesten het ontgelden. Zo eindigde General Electric ruim 5 procent lager. Energiebedrijf Dynegy, dat vorig jaar nog een overnamebod op Enron introk, verloor ruim 8 procent.

De dollar sloot de handelsdag in New York af met een klein verlies ten opzichte van de euro. In Amsterdam noteerde de euro bij het einde van de handel 0,8685 dollar. In New York stond de euro aan het slot op 0,8706 dollar. De euro profiteert daarmee van de zorgen in de VS over het Enron-debacle.