Steunmaatregelen Fed 'binnen afzienbare tijd'

WASHINGTON - De Federal Reserve (Fed), het stelsel van Amerikaanse centrale banken, voorziet de noodzaak om ''binnen afzienbare tijd'' met extra steunmaatregelen te komen om de afzwakkende economie een impuls te geven.

Dat meldt de Fed in dinsdag gepubliceerde notulen.

Wat voor maatregelen er mogelijk genomen gaan worden heeft het beleidsbepalende orgaan niet bekendgemaakt. De centrale bankiers zijn het wel over een breed front eens over de noodzaak van de stappen.

Op de financiële markten werd al weken druk gespeculeerd over de stimuleringsmaatregelen. Door de hoop dat de centrale bank opnieuw geld in de economie gaat pompen om de groei te waarborgen, gingen de aandelen- en obligatiemarkten de laatste weken scherp omhoog. Ook dinsdag kozen de Amerikaanse beurzen de weg omhoog na het nieuws van de Fed.

Geen effect

De Fed verlaagde de rente in december 2008 naar bijna nul procent en pompte tot dusver 1,7 biljoen dollar (1,2 biljoen euro) in de economie. Dat heeft wel geleid tot enige economische groei, maar veel minder sterk dan in voorgaande jaren.

Op de werkgelegenheid lijken de ingrepen helemaal geen effect te hebben. Nog altijd is bijna 10 procent van de Amerikaanse beroepsbevolking werkloos.

Lees meer over:
Tip de redactie