AMSTELVEEN - Voedingsmiddelenconcern Wessanen is in het derde kwartaal van dit jaar in de rode cijfers beland. Het Amstelveense bedrijf kwam over de periode juli tot oktober uit op een nettoverlies van 4,9 miljoen euro. Daar stond in het derde kwartaal van 2002 nog een nettowinst van 8,4 miljoen euro tegenover, zo maakte Wessanen vrijdag bekend.

Een belangrijke reden voor de terugval is de reorganisatie die in augustus is aangekondigd om Wessanen weer op de rails te krijgen. Voor deze Operatie Phoenix heeft het bedrijf een reorganisatielast van 45 miljoen euro moeten nemen. Zonder deze last en de afschrijving goodwill bedroeg de winst 2,1 miljoen euro. Dat is nog altijd fors minder dan het vergelijkbare cijfer over dezelfde periode vorig jaar (11,8 miljoen euro).

Wessanen zegt beter te hebben gepresteerd dan verwacht. Analisten denken daar anders over. Vooraf hadden zij het voedingsmiddelenconcern ingeschat op een nettoresultaat dat lag tussen de 800.000 euro verlies en 1,2 miljoen euro winst.