'Nettobetalers gebaat bij EU-belasting'

BRUSSEL - EU-lidstaten die vinden dat ze te veel aan Brussel moeten betalen, zijn gebaat bij de introductie van Europese belastingen. De afdracht van deze landen, waaronder Nederland, kan dan omlaag.

Voorzitter Alain Lamassoure van de begrotingscommissie van het Europees Parlement heeft dat dinsdag gezegd tijdens een perslunch.

Hij liep vooruit op de nieuwe EU-meerjarenbegroting voor de periode 2014 tot 2020, waarover binnenkort de eerste gesprekken starten.

Het kabinet-Rutte wil een jaarlijkse korting van 1 miljard euro bedingen. Bovendien wil het een eerdere reductie op zijn afdracht van eveneens 1 miljard gehandhaafd zien.

Nederland hoort op dit moment nog bij de grootste nettobetalers van de EU, landen die meer aan Brussel kwijt zijn dan ze er in de vorm van bijdragen uit EU-fondsen voor terugkrijgen.

Beleidsdoelen

Volgens Lamassoure zit een kleinere EU-meerjarenbegroting er niet in, gezien de nieuwe beleidsdoelen die voor de komende tien jaar zijn afgesproken. De contributie voor de lidstaten kan dus alleen omlaag als de EU andere inkomstenbronnen mag aanboren.

Dat hoeven niet alleen belastingen te zijn, maar het kan ook gaan om bijvoorbeeld boetes die Brussel incasseert.

Steun

Eurocommissaris Janusz Lewandowski (Begroting) suggereerde enkele maanden terug al de mogelijkheid van een EU-taks, om zo de afdrachten van de lidstaten te kunnen verlagen. Hij kreeg uit de Europese hoofdsteden echter vrijwel geen steun voor zijn pleidooi.

De begrotingscommissie van het Europarlement wil ook in de EU-begroting voor 2011 meer geld vrijmaken voor nieuw beleid. Ze stelt daarom voor overschotten niet meer automatisch te laten terugvloeien naar de lidstaten. Het Europarlement stemt volgende week over dit plan.

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie