PARIJS - Voor de vierde maal sinds begin september hebben Fransen dinsdag op grote schaal geprotesteerd tegen de verhoging van de pensioenleeftijd van 60 naar 62 jaar. Werknemers legden het werk neer en voor het eerst deden ook studenten en scholieren aan de protesten mee.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken telde in de middag in diverse steden 500.000 betogers.

Vooral het openbaar vervoer werd door de werkonderbrekingen getroffen. Treinen vielen uit en ook het vliegverkeer ondervond hinder.

Honderden toeristen die de Eiffeltoren in Parijs wilden bezoeken werden weggewuifd door medewerkers die even daarvoor in overleg besloten hadden hun steun te geven aan de stakers. Verwacht wordt dat de attractie woensdag weer open is voor publiek.

Ook in de olieraffinage werd gestaakt -één vakbond waarschuwde al voor een dreigend brandstoftekort.

Pensioenleeftijd

Beide kamers in het Franse parlement zijn inmiddels akkoord gegaan met de verhoging van de pensioenleeftijd, hoewel nog gedebatteerd wordt over de invoering van de hervorming.

De leeftijd waarop iemand recht heeft op een volledig pensioen wordt tevens met twee jaar verhoogd tot 67 jaar. Verwacht wordt dat de pensioenwetgeving eind deze week definitief wordt aangenomen.

Einddatum

Nu de strijd om de pensioengerechtigde leeftijd in een beslissende fase lijkt beland, hebben de vakbonden besloten over te gaan op stakingen voor onbepaalde tijd. Dat betekent dat geen einddatum is vastgesteld, zodat stakingen dagen of zelfs weken kunnen voortduren.

De stakingen begonnen maandag, toen machinisten het werk neerlegden. In het hele land staan zo'n tweehonderd straatprotesten gepland, terwijl verwacht wordt dat ook duizenden studenten zich solidair zullen verklaren.

Vluchten

Op de luchthaven Charles de Gaulle vlogen dertig procent minder vliegtuigen, op de luchthaven Orly viel de helft van de vluchten uit. Het openbaar vervoer in Parijs viel tevens grotendeels uit, waardoor forenzen gedwongen werden per fiets of benenwagen naar hun werk te gaan.

De conservatieve regering van Sarkozy zegt dat er geen andere keus is dan het doorvoeren van de hervormingen. Om het begrotingstekort onder de duim te krijgen en de economische groei weer aan te zwengelen, zijn strenge financiële maatregelen nodig.

 ''Wij zijn vastbesloten deze hervorming door te zetten'', verklaarde premier François Fillon.

Staking Frankrijk