EMMEN - Het Dierenpark Emmen stevent af op een faillissement als het park niet drastisch verandert. Het park moet fors reorganiseren en saneren.

Dat blijkt uit een maandagavond gepubliceerd onderzoeksrapport van een extern bureau dat op verzoek van de gemeente Emmen het dierenpark financieel heeft doorgelicht.

De organisatie werkt log, bureaucratisch en is sterk naar binnen gericht, zo concluderen de onderzoekers. Het dierenpark heeft in 2009 een uiteindelijk verlies van 3 miljoen euro geleden. Dit verlies loopt naar verwachting in 2010 op tot 5 miljoen euro.

Een financiële injectie van de gemeente heeft volgens de onderzoekers geen zin als het park zelf geen drastische maatregelen neemt zoals het reduceren van personeelskosten met 30 procent en het park in de winter sluiten.

Reclamebudget

Naast fors saneren moet het park ook investeren, vinden de onderzoekers. Ieder jaar een nieuwe attractie en een flinke verhoging van het reclamebudget.

Dit om de neerwaartse spiraal van dalende bezoekersaantallen te doorbreken. Daarnaast moet de organisatie langlopende contracten en de arbeidsvoorwaarden binnen het bedrijf onder de loep nemen.

Dierenpark Emmen, dat bekendstaat als een van de mooiste parken van Nederland, is niet met zijn tijd meegegaan, zo blijkt uit het onderzoek. De organisatie van het park is de afgelopen 15 jaar niet veranderd en het kent een tanend imago, aldus de onderzoekers.

Het park stelt zich momenteel onvoldoende commercieel op en wordt voorbijgestevend door andere attractieparken.

Nieuwe dierentuin

Begin volgend jaar start Dierenpark Emmen met de bouw van een nieuwe dierentuin op de Emmer Es aan de rand van de stad. Om het eerste gedeelte van dit nieuwe park te realiseren, moet er nog 120 miljoen euro op tafel worden gelegd. Voor dit bedrag is het park op zoek naar investeerders. De nieuwe dierentuin moet in 2015 klaar zijn.

Dit project kost ongeveer 190 miljoen euro. Voor de gemeente Emmen een reden om een analyse van het huidige park te laten maken. De verbouwplannen worden in het rapport niet ter discussie gesteld.