Europa verbiedt fout hout

BRUSSEL - De Europese Unie heeft de import van hout van illegaal gekapte bomen (zogenoemd fout hout) definitief verboden. Volgens het Wereld Natuur Fonds (WNF) levert Europa daarmee een wezenlijke bijdrage aan de strijd tegen de wereldwijde ontbossing.

Importeurs van hout moeten voortaan kunnen aantonen dat er een vergunning was voor de kap, wat illegale ontbossing in landen als Indonesië of Brazilië moet tegengaan.

De lidstaten stemden maandag in met de wet, nadat het Europees Parlement in juli al akkoord was gegaan.

Volgens het WNF was in 2008 ruim 20 procent van het importhout in de EU afkomstig van illegaal gekapte bomen. Wereldwijd gaat het om 350 tot 650 miljoen kubieke meter fout hout per jaar.

Door de illegale kap blijft er meer broeikasgas CO2 in de lucht en verdwijnen dier- en plantensoorten.

Verburg

Demissionair minister Gerda Verburg (LNV) is ''ontzettend blij'' dat de handel in illegaal gekapt hout per 2013 in Europa is verboden. ''Dit is een geweldige stap voor de aanpak van grootschalige illegale houtkap. Het verbod in de Europese Unie helpt de ontbossing tegen te gaan.''

Ze ziet het ook als een steun in de rug voor landen die met de EU willen afspreken om uitsluitend legaal gekapt hout te leveren. Want: ''De inspanningen van landen als Ghana, Kameroen en Congo worden niet langer ondermijnd door het goedkopere illegaal gekapte hout dat op de markt wordt gebracht''.

WNF

Ook het Wereld Natuur Fonds reageerde ''na tien jaar campagne voeren'' verheugd. De organisatie benadrukt dat de wet nu snel moet worden geïmplementeerd en dat bedrijven hun verplichtingen moeten nakomen.

Lees meer over:
Tip de redactie