Voorwaardelijke boetes wegens discriminatie AH To Go

DEN HAAG - De vier (oud)-werknemers van drie Albert Heijn To Go-vestigingen, die terechtstonden wegens opzettelijke discriminatie van Marokkaanse sollicitanten, hebben van de Haagse rechtbank voorwaardelijke geldboetes van 1250 euro gekregen, met een proeftijd van twee jaar.

Het Openbaar Ministerie (OM) had straffen van 700 euro onvoorwaardelijk en 500 euro voorwaardelijk geëist.

Drie bedrijfsleiders – twee uit Amsterdam en één uit Den Haag – en een voormalige personeelsfunctionaris besloten vorig jaar geen werknemers van Marokkaanse afkomst aan te nemen.

De rechtbank constateerde een verzachtende omstandigheid: de verdachten kregen ,niet of nauwelijks’ ruggesteun vanuit de organisatie bij het leren omgaan met problematiek binnen het personeelsbeleid.

Lichte straf

De officier van justitie had tijdens de eerdere zitting al aangevoerd dat een lichte straf op z’n plaats was omdat er eerder conflicten op de werkvloer waren geweest, die tot spanningen en ontslagen hadden geleid.

De NS, waaronder de AH To Go-winkels op verschillende treinstations vallen, heeft meteen na het bekendworden van de zaak in de zomer van vorig jaar maatregelen genomen om herhaling te voorkomen.

''Onder meer in de vorm van workshops voor de managers over hoe zij zich dienen te gedragen. Deze zaak was een ongelukkig incident, maar dat laat onverlet dat NS het uiterste zal doen om dit probleem adequaat aan te pakken. Discriminatie op culturele achtergrond mag niet en kan niet’’, zei een NS-persvoorlichter maandag.

Lees meer over:
Tip de redactie