STOCKHOLM - De Amerikanen Peter Diamond en Dale Mortensen en de Brits-Cypriotische Christopher Pissarides hebben de Nobelprijs voor Economie 2010 gewonnen. Dat is maandag in de Zweedse hoofdstad Stockholm bekendgemaakt.

De drie krijgen de prestigieuze prijs voor hun onderzoek naar de arbeidsmarkt en een theoretisch model voor de manier waarop 'vraag' en 'aanbod' elkaar vinden.

Diamond begon al in de jaren zeventig onderzoek te doen naar zogenoemde search markets. Daarbij ontwierp hij een theorie voor de manier waarop kopers (bijvoorbeeld werkgevers) en aanbieders (bijvoorbeeld werkzoekenden) elkaar proberen te vinden.

De Amerikaan (geboren in 1940) doceert nu aan de Massachusetts Institute of Technology in het Amerikaanse Cambridge.

Theorie

Mortensen (1939) en Pissarides (1948) werkten op hun beurt Diamonds theorie verder uit en pasten het toe op de arbeidsmarkt.

Mortensen is verbonden aan het Northwestern University in Evanston. Pissarides doceert aan de London School of Economics.

Werkloosheid

''De drie prijswinnaars hebben ons geholpen om een aantal belangrijke economische problemen in het algemeen, en de ontwikkeling en de bepalende aspecten van werkloosheid in het bijzonder, te begrijpen'', aldus de Zweedse academie voor Wetenschappen.

De drie economen delen de 'prijs van de Zweedse Rijksbank voor economie, ter nagedachtenis aan Alfred Nobel', zoals de onderscheiding officieel heet.

Prijs

De prijs is geen originele Nobelprijs. Niet Alfred Nobel, maar de Zweedse Rijksbank heeft de onderscheiding in het leven geroepen.

Net als bij de Nobelprijzen voor de Natuurkunde en de Scheikunde, bepaalt de Koninklijke Zweedse Academie voor Wetenschappen de winnaars.

Nobelprijs economie