LOS ANGELES - Het Amerikaanse amusements- en mediaconcern Walt Disney heeft 137 procent meer nettowinst geboekt dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Met dank aan de succesvolle film Pirates of the Caribbean groeide Disneys nettoresultaat over het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar van 175 miljoen dollar naar 415 miljoen dollar.

De explosieve winststijging overtrof analistenverwachtingen. Die hadden gerekend op een nettowinst van 15 dollarcent per aandeel. Dat werd uiteindelijk 20 cent. De omzet van het Disney-concern groeide in de periode van eind juni tot 30 september van 6,6 miljard dollar tot ruim 7 miljard dollar.

Goede resultaten werden vooral gemaakt door de mediadivisie, waaronder ABC Televisie, en de Walt Disney Studios. Die wisten de neergang die enkele themaparken boekten ruimschoots te compenseren. Topman Michael Eisner wees met name op de bioscoopfilm Pirates of the Caribbean. Deze kaskraker uit de filmstudio's van Hollywood heeft ook voor nieuwe afgeleide producten gezorgd die goed verkopen.