WASHINGTON - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) moet een grotere rol gaan spelen in het toezicht op de stabiele ontwikkeling van de wereldeconomie. Dat besloten de 187 lidstaten van het IMF zaterdag op de jaarvergadering van het fonds.

Het IMF moet via zogeheten 'spill over'-rapporten de zwakheden in de economie beter blootleggen, vooral in de rijke landen.

In die onderzoeken moet het fonds aangeven welke effecten het economisch beleid van grootmachten als de Verenigde Staten en China heeft op de rest van de wereld.

''We hebben hier maanden over gepraat, nu zit het in onze gereedschapskist en ik verwacht er heel belangrijke resultaten van'', stelde IMF-topman Dominique Strauss-Kahn.

Goede voornemens

Hij benadrukte dat goede voornemens alleen niet genoeg zijn om de grote problemen in de internationale economie op te lossen.

''Woorden veranderen niets. Beleid moet worden aangepast. De uitdaging is om met beter gecoördineerd beleid de werkelijkheid te veranderen.''

Spanningen

In de weken voor de IMF-top was internationale samenwerking echter ver te zoeken. Oplopende spanningen over valuta en handel, vooral voelbaar tussen de Verenigde Staten en China, zetten de verhoudingen tussen de economische machtsblokken op scherp.

De bewegingen op de valutamarkten zijn echter slechts symptomen van een dieper probleem, stelde Strauss-Kahn.

''Het draait uiteindelijk allemaal om het vinden van een nieuw evenwicht in de economie.Ik denk dat iedereen dat begrijpt en dat er geen mogelijkheid is voor de wereldeconomie om stabieler te worden als er niet in onderling overleg wordt opgetreden.''

Climax

Strauss-Kahn waarschuwde afgelopen week herhaaldelijk dat de zin om samen te werken leek te verdwijnen. Uit de bijeenkomsten van ministers van Financiën en centralebankpresidenten bleek dit weekeinde echter het tegendeel, stelde hij.

''Zelfs nu we niet meer op de climax van de crisis zitten, beseft iedereen dat we de samenwerking moeten doorzetten. Ook zij die het hardst roepen om interventies en controles op kapitaalstromen zien dat in.''

Betere stem

De financiële wereldleiders zijn er zaterdag niet in geslaagd een besluit te nemen over de vraag hoe opkomende landen een betere stem kunnen krijgen in het bestuur van het IMF.

''Er is voortgang geboekt, maar de meningen lopen nog uit elkaar'', zei de Nederlandse minister van Financiën Jan Kees de Jager na afloop van de IMF-jaarvergadering.

Tekort

De Verenigde Staten en opkomende landen als China en Brazilië eisen van Europa dat het plaatsmaakt aan de bestuurstafel van het IMF. Momenteel bezet Europa een derde van de 24 bestuurszetels in het bestuur.

Voorafgaand aan de IMF-top bood Europa aan twee van die zetels op te geven. De VS willen echter dat Europa een groter gebaar maakt.

''Eigenlijk voelt iedereen zich tekort gedaan'', zei De Jager over de discussie. ''Ik heb wel het idee dat de Amerikanen Europa nog wat tijd willen geven.''