WASHINGTON - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) moet strenger toezien op de ontwikkelingen van wisselkoersen. Dat zei de Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner zaterdag op de jaarvergadering van het IMF.

Zijn voorgestelde strengere toezicht zou er volgens Geithner onder meer in bestaan dat het IMF landen, die hun munt kunstmatig laag houden, op de vingers moet tikken.

Het instituut moet zich harder uitspreken als landen de stabiliteit van de internationale economie ondermijnen.

''Het IMF moet vooral het toezicht op wisselkoersbeleid en de opbouw van reserves versterken'', stelde de Amerikaanse minister. Landen die de waarde van hun munt kunstmatig laag houden door de opbouw van 'buitensporige' reserves, verstoren volgens hem het financiële systeem en hinderen het herstel van de economie.

China

Zonder het land met naam te noemen richtte Geithner daarmee zijn pijlen op China. De Chinese regering pot een groot deel van haar exportopbrengsten op in buitenlandse valutareserves en houdt daarmee volgens de VS de waarde van de eigen munt kunstmatig veel te laag.

Daardoor blijven Chinese producten goedkoop op de wereldmarkt en prijzen Chinese bedrijven hun buitenlandse concurrenten uit de markt.

Herstel

''Voor een duurzaam herstel moet het patroon van de groei veranderen'', hield Geithner zijn collega-ministers voor.

''De Verenigde Staten doen hun deel door meer te sparen. Landen met grote overschotten moeten nu de consumptie in eigen land stimuleren en de grote opkomende economieën moeten hun wisselkoersbeleid verder flexibiliseren."

"Dat geldt vooral voor de landen met een munteenheid die significant ondergewaardeerd is.''