AMSTERDAM - De Europese beurzen waren dinsdagmorgen optimistisch gestemd. De positieve stemming was vooral te danken aan het hogere slot op Wall Street maandag. In Amsterdam stond de AEX-index na een uur handel 8,16 punten (2,15 procent) hoger op ,03.


Bekijk video

ICT-dienstverlener Ordina werd afgestraft voor zijn halfjaarcijfers. De Midkapper opende nog wel 3,6 procent in de plus, maar moest al snel terug. Tegen tien uur stond het aandeel bijna 6 procent lager op 5,55 euro.

Op de lokale markt moest uitzender Brunel na zijn halfjaarbericht 2,9 procent naar beneden. De handel in Kendrion, dat ook de resultaten over de eerste zes maanden bekendmaakte, was na een uur nog niet op gang gekomen.

De beurs van Londen bleef achter bij de andere Europese beurzen. Na een uur handel stond de beursindex op een verlies van 0,2 procent. Voor het supermarktconcern Tesco zat een koersdaling van ,3 procent in het vat. De Londense beurs was maandag dicht vanwege een Bank Holiday.

Beter verging het de beurs van Parijs. Die was in de ochtend 1,6 procent hoger. Frankfurt deed het 0,6 procent beter. Onder de beleggers was een afwachtende houding te bespeuren. Ze wilden weten hoe de later op de dag te verschijnen gevens uit de Verenigde Staten er uitzien. Bovendien drukte de kans op een Amerikaanse aanval op Irak de stemming enigszins.

In de hoek van de technologiefondsen deden zich vrijwel alleen maar stijgingen voor. Dat kwam doordat het Amerikaanse Intel maandag nabeurs een bescheiden winststijging voor het derde kwartaal voorspelde. Het Finse Nokia en het Franse Alcatel waren ongeveer 2 procent hoger. Het Duitse Infineon deed het daarentegen ,5 procent slechter.

De euro liet dinsdagmorgen een koers aantekenen van 0,9735 dollar. De slotkoers van maandag luidde 0,9730. Tegenover het pond sterling deed de Europese munteenheid 0,6390. Maandag verliet de euro de markt op 0,6385 pond.