AMSTERDAM – Meer dan de helft van de 340 grootste Nederlandse ondernemingen die gevaarlijke stoffen opslaan, heeft de brandveiligheid niet goed voor elkaar. Dat zou blijken uit onderzoek van het ministerie van VROM, zo schrijft de Telegraaf vrijdag.

Demissionair minister van VROM Tineke Huizinga (ChristenUnie) schrijft in een brief aan provinciale overheidsinstellingen VNG en IPO dat ze het bedrijfsleven een gebrek aan verantwoordelijkheid verwijt.

De Telegraaf schrijft dat de lakse houding van 58 procent van de Nederlandse bedrijven met een opslagruimte van meer dan tien ton aan brandbare of explosieve chemische stoffen, tienduizenden omwonenden in een mogelijk gevaar brengt.

Minister Huizinga wil nu veertien gemeenten, waaronder Den Haag, Hilversum en Apeldoorn, met juridische middelen aanzetten tot verbetering van de veiligheid.

Een woordvoerder van de Vereniging Nederlandse Gemeenten erkent in de krant dat er sprake is van problemen, maar zegt dat de huidige situatie beter is dan die van een paar jaar geleden.