AMSTERDAM - Zorgverzekeraar CZ mag de zogenaamde 'zwarte lijst' van ziekenhuizen waarmee de verzekeraar geen contracten meer sluit over borstkankeroperaties publiceren.

Dit heeft een rechter in Breda bepaald in een kort geding dat was aangespannen door de vereniging van Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ).

Vorige week verbood dezelfde rechtbank in Breda nog publicatie van de lijst met prestaties van ziekenhuizen op het gebied van borstkanker. Donderdag heeft de rechtbank echter bepaald onder welke voorwaarden dit nu wel mag.

Standpunt ziekenhuizen

De verzekeraar moet in ieder geval het standpunt van de ziekenhuizen verwerken. Ook moeten de ziekenhuizen de gelegenheid krijgen om op de onderzoeksresultaten te reageren.

De Tilburgse verzekeraar wil bij zes ziekenhuizen geen borstkankerbehandelingen meer vergoeden omdat er te weinig behandelingen per jaar worden uitgevoerd. Een ziekenhuis moet volgens CZ minimaal 70 operaties per jaar doen.

Weerstand

De publicatie van de lijst ondervond veel weerstand onder de ziekenhuizen in de lijst. Zo wil het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis geen zaken meer doen met de zorgverzekeraar.

Ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen vindt dat CZ op onzorgvuldige en onnodig opruiende wijze heeft gecommuniceerd over zijn nieuwe voorkeursbeleid bij de behandeling van borstkanker.

CZ wil uiteindelijk af van het verschijnsel dat alle Nederlandse ziekenhuizen ook alle mogelijke behandelingen aanbieden. Zij zouden zich meer moeten specialiseren in behandelingen waar ze goed in zijn. De zorg wordt dan efficiënter, zo redeneert het concern.

De verzekeraar zal de lijst op vrijdag 15 oktober op de eigen website publiceren.