NIEUWEGEIN - Het herstel van de Nederlandse woningmarkt zet nog niet door. Dat bleek donderdag uit de derdekwartaalcijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

''Terwijl we dat wel hadden gehoopt'', aldus voorzitter Ger Hukker van de brancheorganisatie.

Het afgelopen kwartaal werden door NVM-makelaars 21.605 woningen verkocht. Dat is een daling van 13 procent ten opzichte van het tweede kwartaal.

De NVM merkte daarbij op dat traditiegetrouw het aantal verkopen in het derde kwartaal circa 4,5 procent lager ligt vanwege de vakantieperiode.

''Met 13 procent minder verkopen is het afgelopen kwartaal echter ronduit slecht'', benadrukte de NVM.

Prijs

De prijs van een gemiddelde woning kwam uit op 233.000 euro, een daling van 1,3 procent. ''Hiermee zakken de prijzen, ondanks een opgaande lijn in de eerste helft van het jaar, weer tot het niveau van 2009'', aldus de organisatie.

De prijzen daalden bij alle woningtypen. Verder staat circa 35 procent van de woningen langer dan een jaar te koop, waarvan 12 procent langer dan twee jaar.

Onzekerheid

NVM-voorman Hukker wees erop dat de onzekerheid bij consumenten nog groot is, onder andere door het wegvallen van allerlei subsidies en de moeizame discussie over de hypotheekrenteaftrek en andere bezuinigingen.

''Natuurlijk zien we nog niet de verwachte positieve effecten van het nieuwe kabinet dat heeft aangegeven de hypotheekrente met rust te laten. Dat geeft mogelijk enige rust'', aldus Hukker.

Verschillen

Regionaal zijn de verschillen groot, zo bleek uit de NVM-kwartaalcijfers. Drenthe viel in positieve zin op met meer verkopen en gestegen prijzen ten opzichte van een jaar terug.

Maar in de Randstedelijke provincies Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland daalde het aantal woningverkopen opvallend sterk.

Betaalbaarheid

Volgens bestuurder Hukker staan de tegenvallende cijfers in schril contrast met de ''sterk verbeterde betaalbaarheid'' van woningen.

''Consumenten durven niet te bewegen. Maar daar is eigenlijk geen reden toe. De realiteit is dat de marktomstandigheden uitstekend zijn om nu een woning te kopen. Voor starters, die geen eigen woning hoeven te verkopen, staan alle seinen op groen. Zij kunnen profiteren van scherpe prijzen en een groot aanbod. Ook voor doorstromers geldt dit.''