AMSTERDAM - Niet alleen het Nederlands elftal profiteert van uitblinker Wesley Sneijder. Ook het aandeel Ajax won donderdag flink op de beurs. Beleggers speculeren op een flink hogere marktwaarde van het jonge talent. Het aandeel Ajax steeg met 5,2 procent tot een koers van 5,10 euro. Het was daarmee een van de grootste stijgers op de effectenbeurs in Amsterdam.

De 19-jarige Ajacied stond woensdag aan de basis van de -0-overwinning op Schotland, waardoor Nederland in 2004 naar het EK-voetbal in Portugal mag. Hij scoorde niet alleen het eerste doelpunt, maar stelde met twee scherpe vrije trappen Ooijer en Van Nistelrooij in staat de 2-0 en 3-0 te scoren. Ook de hoekschop die voorafging aan de 5-0 kwam van zijn voet.

"Ik volg het aandeel niet op de voet, maar ik kan me heel goed voorstellen dat beleggers op het aandeel afkomen op de gestegen marktwaarde van Sneijder", verklaart analist Michel van der Stee van Van Lanschot Bankiers. "Iedereen is het er over eens dat hij woensdag de beste speler van Oranje was." Andere, buitenlandse clubs zullen flink meer moeten betalen als ze het talent willen overnemen.