ROTTERDAM - De onderhandelingen voor een nieuwe CAO bij Shell zijn woensdag vastgelopen. FNV Bondgenoten heeft besloten ledenraadplegingen te gaan houden, komende dinsdag. Het bestuur ziet acties als enige mogelijkheid om zijn eisen af te dwingen.

De vakbonden willen onder meer dat de werknemers bij de raffinaderij in Pernis en bij Shell Nederland Chemie in Moerdijk vanaf 1 oktober een bonus van 650 euro krijgen, die vanaf april structureel in het salaris wordt opgenomen. Shell wil niet verder gaan een bonus van 1 procent, waarvan voortzetting afhangt van de bedrijfsresultaten van de twee werkmaatschappijen in 2004.

Volgens Shell gaapt tussen het bod en de eisen van de bonden een kloof van rond de 6 procent loonstijging. Het inwilligen van alle eisen van de FNV zou resulteren in een stijging van de loonkosten van 9 procent, aldus een woordvoerder van Shell.

De bonus dient volgens FNV Bondgenoten ook als "genoegdoening" voor de salarisverhoging die bestuursvoorzitter van de Koninklijke, J. van der Veer, kreeg. Hij ontving 1,2 miljoen euro als prestatiebeloning, bijna een verdubbeling ten opzichte van 2001 naast een basissalaris van 1 miljoen euro.

Volgens de Shell-directie zijn de eisen van de bonden volledig in strijd met het onlangs afgesloten najaarsakkoord, waarin is afgesproken dat de salarissen de komende twee jaar niet structureel zullen stijgen. Shell hoopt dat de vakbonden na overleg met de leden terugkeren naar de onderhandelingstafel om "een nieuwe, verantwoorde CAO" af te sluiten.

De CAO geldt voor 2300 van de 3000 werknemers op de productielocaties in Pernis en Moerdijk. De afspraken worden volgens FNV Bondgenoten in de regel overgenomen en gelden vervolgens voor alle 10.000 werknemers van Shell in Nederland. Shell ontkent dit en zegt dat het bedrijf individuele arbeidsovereenkomsten afsluit.