AMSTERDAM - Het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis wil geen zaken meer doen met CZ omdat de zorgverzekeraar de behandeling van borstkanker door het ziekenhuis niet meer vergoedt. 

Dat bericht NRC Handelsblad dinsdag.

De bestuursvoorzitter van het Slotervaartziekenhuis, Aysel Erbudak, roept ook alle CZ-verzekerden op om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar.

CZ-patiënten kunnen zich nog wel in het Amsterdamse ziekenhuis laten behandelen, maar moeten de rekening zelf declareren bij CZ. Hierdoor maakt de zorgverzekeraar meer kosten.

CZ-topman Wim van der Meeren vindt het besluit van Erbudak "jammer en oneigenlijk", zo laat hij via zijn woordvoerster weten. CZ heeft 3,3 miljoen verzekerden en is daarmee de derde zorgverzekeraar van Nederland.

Operaties

De Tilburgse verzekeraar wil bij zes ziekenhuizen, waaronder het Slotervaartziekenhuis en Bethesda in Hoogeveen, geen borstkankerbehandelingen meer vergoeden omdat er te weinig behandelingen per jaar worden uitgevoerd. Een ziekenhuis moet volgens CZ minimaal 70 operaties per jaar doen.

Volgens Erbudak ligt de norm veel lager, namelijk op minimaal vijftien behandelingen. CZ heeft volgens haar "geen verstand van zorginhoud".

Lat

CZ benadrukt dat alle ziekenhuizen aan de regels van de inspectie voldoen. "Maar wij leggen de lat hoger", aldus de woordvoerster. De verzekeraar werkt in totaal met 90 ziekenhuizen samen.

De vereniging van samenwerkende algemene ziekenhuizen (SAZ) wist vorige week de publicatie van de 'zwarte lijst' met de zes ziekenhuizen tegen te houden. Donderdag bepaalt de rechter of dit alsnog in een aangepaste vorm mag gebeuren.

Specialiseren

CZ wil uiteindelijk af van het verschijnsel dat alle Nederlandse ziekenhuizen ook alle mogelijke behandelingen aanbieden. Zij zouden zich meer moeten specialiseren in behandelingen waar ze goed in zijn. De zorg wordt dan efficiënter, zo redeneert het concern.