ATHENE - China zal een stabiele euro ondersteunen en geen Europese obligaties verkopen. Dat beloofde de Chinese premier Wen Jiabao zondag tijdens een bezoek aan Griekenland, aan de vooravond van een belangrijke top tussen China en de Europese Unie (EU).

Hiermee probeerde de Chinese premier eventuele kritiek op het buitenlandse wisselkoersbeleid van zich af te houden.

China ruziet al jarenlang met de Verenigde Staten over de koers van de yuan. De waarde van de Chinese munt wordt kunstmatig laag gehouden om de export te bevorderen.

Jiabao drong er zondag bovendien op aan dat de EU China als een markteconomie erkent, waardoor het land minder gevoelig zou worden voor anti-dumping aanklachten.

Handel

In ruil daarvoor bood de premier aan zich in te spannen voor de verbetering van auteursrechtelijke bescherming en stimulering van bilaterale handel en technologische samenwerking.

Zaterdag zei Jiabao ook al bereid te zijn Griekse staatsobligaties te kopen zodra Griekenland de financiële markten weer betreedt.

Hij verklaarde ervan overtuigd te zijn dat Griekenland op de goede weg is om uit de schuldencrisis te raken. Jiabao brengt komende week ook een bezoek aan België, Italië en Turkije.