ERMEER - Nederland heeft vorig jaar een recordoogst aan tomaten behaald en lijkt dat record dit jaar te evenaren. Voor de tomatentelers is vooral van belang dat de rode vruchten dit jaar tegen betere prijzen verkocht worden, nadat de prijzen in 2009 ronduit slecht waren.

Het Productschap Tuinbouw meldt dat de productie van tomaten is gestegen van 730 miljoen kilo in 2008 naar 800 miljoen kilo vorig jaar.

De oogst lijkt dit jaar weer even groot te worden of misschien zelfs wat hoger, aldus een woordvoerder van het productschap. De gemiddelde prijs van de tomaten is in de loop van dit jaar gemiddeld ook hoger dan die van vorig jaar, maar die stijging is niet groot genoeg om de daling in 2009 goed te maken.

De groei van de tomatenoogst van bijna tien procent in het voorbije jaar was veel hoger dan de groei van het areaal. De oppervlakte die gebruikt werd voor tomaten groeide maar met 2 procent.

Export

Het overgrote deel van de tomaten wordt geëxporteerd en Nederland staat na Mexico tweede op de wereldranglijst bij de uitvoer van tomaten. In Nederland ging een lagere prijs van tomaten in de winkels vorig jaar gepaard met een licht hogere consumptie.