AMSTERDAM - Nederlandse beleggingsfondsen schieten vaak tekort in hun informatievoorziening aan beleggers. Daardoor weet de belegger niet of hij waar voor zijn geld krijgt.

Dat heeft belangenvereniging de Vereniging van Effectenbezitters VEB onderzocht. Dat meldt het Het Financieele Dagblad zaterdagochtend.

'Bijna een op de drie beleggingsfondsen in Nederland maakt niet duidelijk aan welke index of ander fonds zij zich spiegelen', zegt de VEB.

'Zo wordt het voor beleggers moeilijk de prestaties van een fondsmanager op waarde te schatten.'

Onderzoek

De vereniging heeft een onderzoek gedaan naar in Nederland genoteerde beleggingsfondsen. Het gaat daarbij om actief beheerde fondsen die worden geleid door een team van specialisten die namens beleggers proberen beter te presteren dan een voor hen relevante index, zoals de AEX-index, de Dow Jones of MSCI-index, aldus de VEB.

Volgens de belangenclub blijkt uit onderzoek dat 80% van de actief beheerde fondsen de markt niet weet te verslaan. 'Juist dan zouden fondsen duidelijk moeten maken aan beleggers hoe hun resultaten zich verhouden tot de benchmark', aldus VEB.

Opvallend

De VEB heeft een lijst gepubliceerd van fondsen zonder benchmark.

Opvallend is dat het probleem breed wordt gedragen. Grote fondsaanbieders staan op de lijst: Delta Lloyd, ING en Robeco. Die worden afgewisseld met kleinere en onbekendere fondsaanbieders als MEI, Optimix en VPV.