AMSTERDAM - George W. Bush en de dollar, ze zullen nooit grote vrienden worden. Sinds het aantreden van Bush in het Witte Huis begin 2001 is de Amerikaanse munteenheid 27 procent in waarde gedaald en het einde lijkt nog niet in zicht. De valutamarkten maken zich grote zorgen over het protectionisme en het begrotingsbeleid van de Amerikaanse regering.

De dollar belandde woensdagochtend in de Aziatische valutahandel op een dieptepunt ten opzichte van de euro. Een dollar was nog maar net 0,8350 euro waard. Handelaren reageerden vooral op de maatregelen die de regering-Bush wil nemen tegen de import van goedkope textiel uit China, maar op de achtergrond spelen vooral twijfels over de kracht van de Amerikaanse economie.

"Protectionisme zal er uiteindelijk toe leiden dat de Amerikaanse consument meer geld moet neerleggen voor zijn producten en die extra kosten remmen economische groei", zei een analist van de Britse bank HSBC.

Zorgen over het afschermen van de eigen markt hebben ook in het verleden de dollar onder druk gezet, maar het handelsbeleid van Bush lijkt de kroon te spannen. Met de Europese Unie en Japan heeft de Amerikaanse regering al grote ruzie over hogere staalheffingen en belastingvoordelen voor exportondernemingen in de Verenigde Staten.

Ruzie met China

Veel bedreigender is nu de ruzie met China, de economische grootmacht in opkomst. De Chinese regering heeft woedend gereageerd op het voornemen van Bush om de eigen textielbaronnen uit het zuiden in bescherming te nemen. "Dit verhoogt de overzeese zorgen over hoever de Verenigde Staten gaan om de verschillende binnenlandse lobbygroeperingen te paaien. Investeren in de VS wordt zo riskanter", meent een valutastrateeg van ABN Amro.

De gevolgen van de Chinese toorn kunnen groot zijn. China is een belangrijke koper van Amerikaanse staatsobligaties. Het wegvallen van deze financiering zou een grote klap betekenen voor Bush, die ook onder vuur ligt wegens oplopende begrotingstekorten. Nieuwe cijfers van het Amerikaanse ministerie van Financiën openbaarden dinsdag een opdrogende kapitaalstroom richting de VS.

De nettoinstroom daalde van circa 50 miljard dollar in augustus tot ,2 miljard dollar in september. Dit is het laagste niveau sinds de zomer van 1998, toen de Amerikaanse financiële markten op hun grondvesten schudden door de nakende ondergang van het beleggingsfonds Long-Term Capital Management.

Bush zal er zware kluif aan hebben om zijn economische beleid in het buitenland uit te leggen. Minister John Snow van Financiën heeft herhaaldelijk gezegd vast te houden aan een sterke dollar, maar op de valutamarkten is dat niet overtuigend overgekomen. Vele handelaren vermoeden dat Amerikaanse bedrijven bij het Witte Huis hebben geklaagd over de hoge dollarkoers en dat daarom de recente val van de dollar eigenlijk wel op instemming kan rekenen van de beleidsmakers van de president.

Sommige analisten houden al rekening met een dollarkoers van rond de 77 eurocent. Dit geldt zeker als de centrale bank van China haar gewicht in de strijd gooit. Met 380 miljard dollar aan valutareserves is zij na de Bank of Japan de kapitaalkrachtigste.