LONDEN - Oliemaatschappij BP heeft tot nu toe 11,2 miljard dollar (8,14 miljard euro) aan kosten gemaakt als gevolg van de olieramp in de Golf van Mexico. Dat heeft het Britse concern vrijdag bekendgemaakt.

BP schat dat de kosten uiteindelijk kunnen oplopen tot 32,2 miljard dollar. Door de ontploffing op het olieplatform Deep Horizon afgelopen april kwamen elf mensen om het leven.

De explosie en ondergang van het boorplatform had de grootste milieuramp in de Amerikaanse geschiedenis tot gevolg, waarbij honderden miljoenen liters olie in de Golf van Mexico stroomden.

De geëxplodeerde oliebron is inmiddels definitief gedicht.

Gigantische olievlek

De olie heeft zich over een gigantisch oppervlak verspreid. Uit onderzoek dat Greenpeace vrijdag presenteerde, blijkt dat het verspilde goedje tot 500 kilometer van het lek is uitgevloeid.

Toch worden steeds meer wateren opengesteld voor visserij. Amerikaanse autoriteiten meldden vrijdag dat het gebied ten oosten van Louisiana schoon genoeg is om bevist te worden. In ongeveer 11 procent van de Amerikaanse wateren in de Golf van Mexico is vissen tot nader order verboden.

President Barrack Obama eist dat BP in totaal 20 miljard dollar opzij zet voor claims naar aanleiding van de ramp. BP maakte vrijdag bekend zijn bezittingen in de Golf van Mexico, zes boorplatforms, hiervoor als onderpand aan te bieden.