HOOEGEVEEN - Ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen stelt CZ aansprakelijk voor de schade die het heeft geleden door wat het noemt ,,de onzorgvuldige communicatie'' van de zorgverzekeraar rond het nieuwe voorkeursbeleid voor de behandeling van borstkanker.

Dat maakte Zorggroep Leveste Middenveld, waar het ziekenhuis deel van uitmaakt, vrijdag bekend.

Berichten dat CZ op het gebied van borstkanker geen zaken meer wil doen met Ziekenhuis Bethesda, zouden voor veel onrust en angst hebben gezorgd onder (oud-)patiënten en hun familieleden. Ook zou het ziekenhuis reputatieschade hebben geleden.

Het ziekenhuis stelt dat het goed scoort op de kwaliteit van de behandeling van borstkanker en alleen op grond van het aantal uitgevoerde operaties op de 'zwarte lijst' van CZ is gezet.

Geen afwijzingen

Bethesda wijst er verder op dat andere partijen, zoals de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), de Borstkankervereniging en andere zorgverzekeraars, geen ziekenhuizen afwijzen alleen op grond van het aantal operaties dat zij per jaar uitvoeren.

"Deze partijen hebben geen aarzeling over de borstkankerzorg in Ziekenhuis Bethesda in vergelijking tot andere ziekenhuizen", stelt de zorginstelling in een verklaring.