AMSTERDAM - Nederlandse ondernemingen betalen hun rekening sneller dan een jaar geleden. Gemiddeld doen zij er 31 dagen over om een rekening te voldoen.

Dat is een dag langer dan de gemiddelde betalingstermijn die bedrijven hanteren. Een jaar geleden kostte het hun nog 35 dagen om te betalen.

Dat blijkt uit de Betalingsbarometer die kredietverzekeraar Atradius donderdag heeft gepresenteerd. Nederlandse ondernemers hebben sinds vorig jaar de betalingstermijn wel iets opgerekt.

Klanten

Een jaar geleden verlangden zij nog betaling binnen 28 dagen. Nu geven zij hun klanten dertig dagen de tijd. ''Zij zitten er wel bovenop dat binnen die termijn wordt betaald'', aldus een woordvoerster van Atradius.

Ruim een derde van de rekeningen wordt te laat betaald. Dat heeft vaak een sneeuwbaleffect. Want een ondernemer die op betaling van een afnemer zit te wachten, kan daardoor soms zelf ook zijn rekeningen niet op tijd voldoen.

Buitenlandse klanten betalen de rekening van Nederlandse ondernemers gemiddeld na 36 dagen, terwijl zij doorgaans 38 dagen de tijd krijgen.

Duitsland

Binnen Europa betalen Duitse ondernemers elkaar het snelst: na 24 dagen. Maar toch is dat vijf dagen te laat, want zij verlangen betaling binnen 19 dagen.

Italiaanse ondernemers geven afnemers in het eigen land 58 dagen de tijd om een rekening te betalen. En daar hebben zij precies genoeg aan.