BRUSSEL - Nederland vindt dat er nu eens eindelijk een Europees octrooi moet komen. Al tientallen jaren soebatten Europese landen over een gezamenlijk octrooi dat nationale octrooien moet vervangen.

Grootste struikelblok is de vraag in welke taal een octrooiaanvraag moet worden ingediend, aldus minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) donderdag na beraad met collega's in Brussel. Italië en Spanje zijn de dwarsliggers.

Zij zijn tegen het voorstel van de Europese Commissie dat de aanvraag uitsluitend kan worden ingediend in het Engels, Frans of Duits.

Taal

''We worden gegijzeld door Madrid en Rome die hun eigen taal willen promoten'', aldus Van der Hoeven. De bewindsvrouw benadrukt dat de invoering van een Europees octrooi een forse kostenverlaging voor het Europees bedrijfsleven betekent.

In vergelijking met de Verenigde Staten is de aanvraag van een octrooi in de Europese Unie zes keer duurder, vooral door de vertaalkosten.

Meerderheid

Van der Hoeven hoopt dat Italië en Spanje zich de komende weken alsnog kunnen vinden in de wens van de overgrote meerderheid van de EU-lidstaten. Een Europese regeling zonder de twee landen zou ze betreuren.

Huidig EU-voorzitter België beschouwt de realisatie van een Europees octrooi als een van zijn de belangrijkste doelstellingen.

Tegen het einde van het voorzitterschap, dat op 31 december afloopt, zou het ''moeilijke dossier'' van tafel moeten zijn, zo liet minister Vincent Van Quickenborne (Economische Zaken) eerder dit jaar weten.