Toenadering over sancties eurolanden

BRUSSEL - Eurolanden die in aanvaring dreigen te komen met de EU-begrotingsregels moeten in een vroeg stadium op hun vingers getikt kunnen worden.

De Europese Commissie moet hen kunnen dwingen een nog nader te bepalen bedrag op een geblokkeerde rekening te storten, dat omgezet kan worden in een boete als ze hun leven niet beteren.

In een werkgroep van EU-ministers van Financiën, onder leiding van Europees president Herman Van Rompuy, is sprake van toenadering over deze preventieve aanpak van eurolanden. Ingewijden in Brussel hebben dat dinsdag gezegd.

Eindconclusies

De werkgroep, die volgende maand de eindconclusies moet presenteren, is ingesteld om een herhaling van de Griekse schuldencrisis te voorkomen. De andere eurolanden moesten eerder dit jaar bijspringen met een enorme lening aan Athene om te voorkomen dat het de eenheidsmunt in gevaar zou brengen.

Volgens het plan van de werkgroep-Van Rompuy kunnen eurolanden alleen aan een preventieve sanctie ontkomen als ze een meerderheid van de andere EU-landen aan hun kant weten te krijgen. Over de details bestaat echter nog verschil van mening. Onder meer Frankrijk is nog niet over de streep getrokken, zeggen bronnen.

Begrotingstekort

De werkgroep wil ook strengere straffen voor lidstaten die daadwerkelijk in de fout in zijn gegaan met hun begrotingstekort of staatsschuld. Deze sancties moeten ook gelden voor niet-eurolanden. Gedacht wordt aan het bevriezen van bijdragen uit EU-fondsen. Op dit punt is overeenstemming nog niet binnen handbereik, aldus diplomaten.

De werkgroep-Van Rompuy wil verder eurolanden kunnen straffen als ze de economische aanbevelingen van de Europese Commissie naast zich neerleggen en daarmee de economie in de hele eurozone in gevaar brengen.

Strengere regime

Europees Commissaris Olli Rehn (Monetair Beleid) presenteert woensdag eveneens voorstellen om 'begrotingszondaars' harder aan te pakken. Die komen voor een groot deel overeen met de plannen waaraan Van Rompuy en de zijnen werken.

Uiteindelijk moeten de EU-leiders definitief de knoop doorhakken. Het strengere regime zou in 2012 moeten ingaan, aldus EU-bronnen.

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie