ABN Amro moet managers hogere gouden handdruk geven

AMSTERDAM - ABN Amro moet tien topmanagers alsnog een gouden handdruk geven die opgeteld miljoenen hoger uitvalt. Dat heeft het gerechtshof van Arnhem dinsdag bepaald.

De bank had de werknemers nog voor de kredietcrisis gevraagd als 'key talents' aan te blijven toen een consortium van banken ABN Amro wilde overnemen.

Destijds was afgesproken dat de werknemers later bij een eventueel vertrek toch nog aanspraak konden maken op de vergoeding die toen van kracht was. Later, maar nog voor het vertrek van de managers, werd het beleid aangepast.

ABN Amro wilde de managers een vertrekpremie geven op basis van de nieuwe regeling, waardoor die enkele tonnen tot 1,2 miljoen euro bruto lager uit zou vallen.

De bank wees daarbij op de kredietcrisis, de staatssteun en de maatschappelijke verontwaardiging dat topmanagers bij banken die aan het staatsinfuus liggen toch nog hoge bonussen krijgen.

Onrust

De managers bleven echter hameren op de gemaakte afspraken en krijgen nu gelijk van het hof. "Het feit dat er maatschappelijke onrust is ontstaan over de beloning van managers in de bancaire wereld, kan niet rechtvaardigen dat ABN AMRO eenzijdig de gemaakte afspraken wijzigt", stelt het hof.

Ook wijst het hof erop dat ABN Amro niet in de financiële problemen raakt als het de premies moet betalen. Een manager krijgt nu een ontslagvergoeding van 6,2 miljoen euro.

Lees meer over:
Tip de redactie