'Merendeel pensioenfondsen op groen'

NOORDWIJKERHOUT - Het merendeel van de pensioenfondsen in Nederland staat er financieel nog solide voor. Dat zei Jaap Maassen, senior vicepresident van pensioenfonds APG Groep, dinsdag tijdens een pensioenforum.

''De meeste fondsen staan op groen, een paar staan op oranje en enkele staan op rood'', zo constateerde hij ten overstaan van een groot aantal specialisten uit de sector.

''Relatief gezien is dat goed, vergeleken met hypotheekbanken en verzekeraars waar ook nog eens fantastische bonussen worden uitgekeerd. Het Nederlandse pensioensysteem staat als een huis.''

Lage rente

Toch ziet ook Maassen het hete hangijzer dat op dit moment boven de sector hangt: de lage rente die zwaar drukt op de dekkingsgraden. Die zal volgens hem op de middellange termijn heel laag blijven, maar ''ongetwijfeld'' weer stijgen richting 3 tot 3,5 procent.

''5 procent, zoals ook wel eens geroepen wordt, is wel erg optimistisch'', zo zei de bestuurder. Daarbij wees hij erop dat een hoge rente ''prachtige'' buffers bij pensioenfondsen veroorzaakt, maar ook tot grote inflatiecorrecties kan leiden.

Stoplichtmodel

Maassen pleitte voor een andere beoordeling van de ontwikkelingen bij pensioenfondsen en de invoering van een ''stoplichtmodel'' voor de sector. Hij keek daarbij met een schuin oog naar het bedrijfsleven, waar ondernemingen worden beoordeeld op zaken als omzet, winst en productwaardering door consumenten.

''We moeten niet uitgaan van een aspect, de lage rente, maar van meerdere beoordelingsindicatoren. Je zou fondsen moeten beoordelen op de (swap)rente, de gemiddelde (swap)rente, de vaste rekenrente van 4 procent en de kasstroom gemeten over vijftien jaar. Staan drie van de vijf op rood, dan is er echt een probleem.''

DNB

Directeur Lex Hoogduin van De Nederlandsche Bank (DNB) zei dinsdag dat het laten herstellen van de buffers van de Nederlandse pensioenfondsen door bepaalde ingrepen  wat economische groei kan kosten, maar dat dit moet niet overdreven worden.

''Soms moet je door de zure appel heenbijten'', zo gaf Hoogduin aan. ''Bufferherstel is een nieuw appeltje voor de dorst creëren. Sparen dus. Het kan de bestedingen wat onder druk zetten, maar dat is de prijs die je bereid moet zijn te betalen. De pensioenfondsen en de sector bevinden zich in zwaar weer.''

Hij wees daarbij op een ander scenario, waarbij mensen door de onzekerheden over de pensioenen en de dekkingsgraden zelf gaan sparen. ''Dat kan de bestedingen en de groei ook beperken'', aldus de centrale bankier.

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie