'Bestuursorganen huren dure interimmers'

HILVERSUM - Zelfstandige bestuursorganen zoals uitkeringsinstantie UWV, het Centraal Bureau voor de Statistiek, de Sociale Verzekeringsbank en de IB Groep betalen hun interim-managers nog steeds bedragen die flink boven de balkenendenorm van ruim 180.000 euro liggen.

Dat bleek maandag uit een onderzoek van de tv-rubriek Nieuwsuur.

De Sociale Verzekeringsbank betaalde vorig jaar een projectmanager 468.000 euro, een UVW interim-manager kreeg 446.000 euro.

Een ingehuurde kracht bij het Kadaster toucheerde bijna 388.000 euro. Ook in 2008 kregen veel interim-managers bij die bestuursorganen vergoedingen van boven de balkenendenorm.

Limiet

CDA, en PvdA hebben in de uitzending geschokt gereageerd op het onderzoek. ''Dit kan en mag niet'', zei PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen. Hij wil dat de Kamer het kabinet vraagt hier paal en perk aan te stellen.

Ook het CDA vindt dat de instanties zich aan de afspraken moeten houden. Kamerlid Margreeth Smilde: ''Het gaat hier om instanties die worden betaald uit publiek geld en die horen zich aan een limiet te houden.''

Vergoedingen

Eind vorig jaar nam de Tweede Kamer een motie aan, die een limiet aan de inhuur van externen door de overheid vaststelt van ruim 235.000 euro (de balkenendenorm plus een marge van 30 procent).

Deze zomer liet het kabinet weten dat deze norm niet bindend is voor zelfstandige bestuursorganen omdat die zelf over hun bedrijfsvoering gaan.

PvdA en CDA zijn het met dit kabinetsstandpunt niet eens. Eind van het jaar spreekt de Kamer opnieuw over de vergoedingen.

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie