CZ doet geen zaken meer met zes ziekenhuizen

TILBURG - Zorgverzekeraar CZ doet vanaf 2011 geen zaken meer met zes ziekenhuizen voor borstkanker omdat zij onvoldoende presteren op dat gebied.

Dat heeft CZ maandag bekendgemaakt.

De zorgverzekeraar publiceert binnenkort een lijst met de prestaties van ziekenhuizen op het gebied van borstkanker.

Volgens CZ presteren bijna zestig ziekenhuizen matig, 23 goed en scoren vier ziekenhuizen het best. De zorgverzekeraar maakt dan ook bekend met welke ziekenhuizen geen zaken meer zullen worden gedaan.

Contract

Het gaat bij de beoordeling om de resultaten die de ziekenhuizen boeken bij de behandeling van patiënten.

''We vinden de ziekenhuizen waarmee we voor deze zorg geen contract sluiten gewoon op dat gebied niet goed genoeg voor onze verzekerden'', aldus bestuursvoorzitter Wim van der Meeren van CZ in een verklaring.

Het beoordelen van de kwaliteit van zorg van ziekenhuizen is al jaren een heet hangijzer bij ziekenhuizen.

Afstoten

De overheid wil dat alleen de beste ziekenhuizen nog bepaalde operaties mogen uitvoeren. Ziekenhuizen moeten zich specialiseren in de ingrepen waar ze goed in zijn. Andere operaties zouden ze moeten afstoten naar andere ziekenhuizen.

Er blijken grote verschillen te zijn in overlevingskansen van patiënten bij de verschillende ziekenhuizen. Informatie daarover wordt niet of nauwelijks openbaar gemaakt.

Diverse patiëntenorganisaties roepen ziekenhuizen en zorgverzekeraars al jaren op om openheid van zaken te geven.

Bang

Ziekenhuizen zijn bang die openheid te geven omdat ze vrezen dat patiënten hun medisch specialisten gaan mijden als blijkt dat die veel fouten maken, of er vaker dan gemiddeld niet in slagen patiënten te redden van de dood.

CZ is nu de eerste zorgverzekeraar die ziekenhuizen gaat straffen voor hun slechte prestaties. De verzekeraar wil op termijn meer typen behandelingen onder de loep nemen.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie