DEN HAAG - De supermarktbranche wil dat het ministerie van Volksgezondheid zich op korte termijn uitspreekt over de gezondheidsrisico's van kippenvlees.

Dat zei een woordvoerder van Het Centraal Bureau voor de Levensmiddelenhandel (CBL) maandag.

Afgelopen week ontstond onduidelijkheid over de veiligheid van kip nadat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een sterfgeval had gemeld als gevolg van een zogenoemde ESBL-vormende bacterie.

Die bacterie, die resistent is tegen antibiotica, wordt veel gevonden in kippenvlees. Een onderzoeker van het RIVM stelde dat het afgelopen moet zijn met de verkoop van kippenvlees dat besmet is met ESBL-vormende bacteriën.

Geen groot gevaar

Volgens het CBL is er echter geen sprake van een groot gevaar mits je het vlees goed verhit. Daarnaast moeten planken en messen die zijn gebruikt bij de bereiding van kip goed worden afgewassen en moet worden voorkomen dat andere voedingsmiddelen in aanraking komen met rauwe kip.

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA), die al een tijdlang onderzoek doet naar de antibioticaresistentie bij kippen, ziet nog geen redenen om die aanbevelingen voor het gebruik van kip aan te scherpen.

Voorbarig

De oproep tot een verkoopverbod van kippenvlees met de resistente bacteriën is volgens de instelling ''voorbarig''.

Het CBL zal samen met het Productschap Vlees, Vee en Eieren (PVE) zo snel mogelijk een gesprek voeren met het ministerie van Volksgezondheid.

''Het is essentieel dat zij zich uitspreken over hoe het zit: geen paniek, maar let op de hygiëne'', zei een woordvoerster van het productschap over het doel van dat gesprek.

Niet nieuw

De constatering dat de ESBL-bacteriën op grote schaal in kip voorkomen, is niet nieuw, benadrukte ze.

''Het is algemeen bekend dat er op kip bacteriën zitten die resistent zijn. Daarom zijn we volop bezig met het terugdringen van het gebruik van antibiotica bij kippen. Middelen die belangrijk zijn voor de menselijke gezondheidszorg, worden al niet meer gebruikt.''