Gedeputeerde pleit voor nieuw eiland Noordzee

GRONINGEN - De Groningse gedeputeerde William Moorlag wil dat er binnen tien jaar een nieuw eiland wordt aangelegd in de Noordzee, vijftig tot tachtig kilometer ten noorden van Schiermonnikoog.

Vanaf dit eiland kunnen werkzaamheden en onderhoud worden verricht voor de bouw van enkele grote windmolenparken in de zee.

Nederland heeft plannen voor de bouw van duizend tot tweeduizend windturbines ten noorden van de Waddeneilanden, Duitsland een veelvoud daarvan. Assemblage en onderhoud vanaf het vasteland is volgens Moorlag te tijdrovend. De gedeputeerde denkt daarom aan ''een noest werkeiland in de sfeer van Neeltje Jans''.

Moorlag hoopt voor het einde van dit jaar Rijk, provincies, bedrijfsleven en een afvaardiging uit Duitsland om de tafel te krijgen.

Samenwerking

Samenwerking met Duitsland is essentieel, omdat het land in de Noordzee ''ambitieuze plannen heeft die veel verder gaan dan de Nederlandse''.

Moorlag geeft de voorkeur aan ''een echt eiland dat wordt opgespoten, mits het technisch haalbaar is''. Een drijvend werkeiland is eventueel ook mogelijk. Behalve voor de bouw en onderhoud van de windmolenparken moet het ook dienen als ''een stopcontact op zee''.

De energie die door de windmolens wordt geleverd, komt dan daar samen en wordt vervolgens naar het vasteland getransporteerd.

Ruimte

Zo'n knooppunt van kabels en transformatorhuizen vergt behoorlijk wat ruimte, denkt de gedeputeerde. ''Een werkeiland zal zeker drie tot vier hectare groot moeten zijn.''

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie