Onenigheid over definitie van ‘werkloosheid’

AMSTERDAM – Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Centraal Planbureau (CPB) zijn het met elkaar oneens over de definitie van ‘werkloosheid’. Dat kan ertoe gaan leiden dat de cijfers van beide overheidsinstellingen een tegengesteld beeld laten zien van de werkloosheid in Nederland.

Dat schrijft het Financieele Dagblad maandag. Het CBS is van mening dat Nederland, zoals het nu doet, zijn eigen werkloosheidsdefinitie moet blijven gebruiken.

Het CPB gaat over op een internationaal gebruikte definitie. “Ons geluk is niet toegenomen”, luidt de reactie van hoofdeconoom van het CBS Michiel Vergeer.

Grootste verschil tussen beide benaderingen is dat bij het gebruik van de Nederlandse definitie iemand pas werkloos is als hij of zijn een baan zoekt voor minimaal twaalf uur in de week, internationaal is dat al bij een uur.

Vergelijkbaarheid

Aansluiten bij de internationaal gehanteerde definities bevordert volgens Johan Verbruggen, Hoofd Conjunctuur van het CPB, de vergelijkbaarheid van de gegevens.

Zowel CPB als CBS geven in de krant aan dat het risico bestaat dat hun cijfers het tegenovergestelde van elkaar zullen beweren. Dat zou met name op de korte termijn merkbaar zijn. “Op langer termijn zullen de cijfers wel sporen”, aldus Verbruggen.

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie