Nederland blijft grote betaler EU

AMSTERDAM - Ondanks de miljard euro korting die Nederland vijf jaar geleden heeft gekregen, is Nederland nog altijd een van de grootste netto-betalers aan de Europese Unie. In 2009 stond Nederland in de topdrie.

Dat blijkt uit cijfers over 2009 die de Europese Commissie dinsdag presenteert. Nederland komt op de tweede plaats, samen met Denemarken. Duitsland is de grootste netto-betaler aan de EU.

Ingewijden hebben een bericht hierover in de Volkskrant maandag bevestigd. Volgens de Europese Commissie waren Nederland en Denemarken elk 0,36 procent van hun nationaal inkomen kwijt aan de EU. Voor Nederland kwam dat neer op een dikke 2 miljard euro.

Netto-betalers

Binnenkort beginnen in Brussel onderhandelingen over de financiering van de EU na 2012. Dan wordt voor zeven jaar vastgelegd wat elk land kwijt is aan Brussel. De vorige keer dat dit gebeurde, in 2005, wist de Nederlandse regering een korting van 1 miljard euro voor de Nederlandse bijdrage te bedingen.

Nederland is al jaren netto-betaler aan de EU. Netto-betalers zijn lidstaten die meer aan Brussel afdragen dan ze er, in de vorm van bijdragen uit EU-fondsen, voor terugkrijgen.

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie