AMSTERDAM - Voormalig minister Wouter Bos heeft een nieuwe baan. Hij gaat begin oktober aan de slag als partner bij KPMG. Dat maakte de accountants- en adviesorganisatie zondag bekend.

Bos wordt bij KPMG verantwoordelijk voor de adviespraktijk voor de Publieke Sector en Gezondheidszorg en zal ook als adviseur betrokken zijn bij de adviespraktijk voor de financiële sector.

Bos zal vier dagen per week in zijn nieuwe functie werkzaam zijn. ''Dat KPMG mij de mogelijkheid geeft op dit niveau voor vier dagen in de week aan de slag te gaan, heb ik als een mooi voorbeeld van modern werkgeverschap ervaren'', zo gaf hij aan in een gesprek met het ANP.

Gezin

Bos maakte op 12 maart 2010 bekend zich terug te trekken uit de actieve politiek, om meer tijd aan zijn gezin te besteden.

Daarvoor was hij vice-premier en minister van Financiën namens de PvdA. Ook was hij fractieleider en politiek leider van deze partij. Welke dag hij bij KPMG aan zijn gezin gaat besteden ''is nog niet duidelijk, maar waarschijnlijk vrijdag'', aldus Bos.

Gezondheidszorg

''Iedereen die mij kent weet ook dat de gezondheidszorg mij al langer boeit. Daar gaat de komende jaren heel veel gebeuren. De budgetten van de zorg staan onder druk, terwijl vergrijzing en technologie ook zo hun invloed hebben op zorgvraag en -aanbod'', zo beschrijft hij zijn interesse in zijn nieuwe rol.

''Dat ik ook op het gebied van financiële dienstverlening mijn kennis en ervaring met mijn nieuwe collega's deel, lijkt me logisch. Als het ooit in de financiële sector belangrijk was dat het wederzijds begrip groeit tussen de private sector en politiek en toezichthouders, dan is het nu wel. Ik hoop daar mijn bijdrage aan te kunnen leveren.''

DNB

Bos heeft de afgelopen tijd met meerdere partijen gesproken over een nieuwe baan. ''Maar dit is de enige optie die ik met volle overtuiging kies. Ik wil nu weer gewoon aan het werk.'' Een functie bij De Nederlandsche Bank (DNB) als opvolger van Nout Wellink, waarvoor de naam Bos ook de ronde deed, was ''nu niet aan de orde''.

Wel heeft hij nog een paar keer gesproken met Wellink sinds zijn vertrek uit politiek Den Haag. ''We hebben de laatste jaren veel met elkaar te maken gehad, dus daar is een band ontstaan.''

Politiek

Bos verwacht ''voor lange tijd'' niet terug te keren in de politiek, hoewel hij een terugkeer niet uitsloot. ''Niets is zeker. Maar ik ben nu weg uit de politiek en heb een baan in het bedrijfsleven'', benadrukte hij.

Bij KPMG gaat hij meer verdienen dan de Balkenendenorm van 181.000 euro per jaar. ''Die geldt niet voor de private sector. Maar we zijn er op een nette manier uitgekomen. Er is geen gouden handdruk bij voortijdig vertrek en ik krijg wel winstdeling maar geen bonus'', zo gaf hij aan.

Bestuursvoorzitter Herman Dijkhuizen zegt ''heel verheugd'' te zijn met de komst van Bos naar KPMG. Volgens de topman was er vanaf de eerste ontmoeting sprake van de ''juiste chemie''. ''Ook met een meer anonieme achtergrond zou Wouter voor KPMG een geweldige aanwinst zijn.''