LUXEMBURG - De inflatie in Europa is in oktober gedaald. De geldontwaarding was op jaarbasis gemiddeld 2,0 procent in de twaalf landen met de euro, waaronder Nederland. Een maand eerder was dat nog 2,2 procent en een jaar ervoor nog 2,3 procent, aldus het Europees statistisch bureau Eurostat dinsdag.

De inflatie is nog lager, als ook de niet-eurolanden in de Europese Unie worden meegeteld. Met Groot-Brittannië, Denemarken en Zweden erbij kwam de EU-inflatie in oktober uit op 1,8 procent. Dat was in september nog 2,0 procent en in oktober 2002 2,1 procent.

De daling ten opzichte van september deed zich voor in elf van de vijftien lidstaten. Denemarken had de sterkste afname, te weten van 2,7 naar 1,1 procent. Na Denemarken en Finland beleefde Nederland de sterkste daling (van 3,5 naar 1,9 procent).

De Nederlandse inflatie is in oktober iets onder het Europese gemiddelde uitgekomen. Voorgaande jaren stond Nederland steeds in de top van de landen met de snelst stijgende prijzen. De hoogste inflatie in de EU-landen is nu te vinden in Ierland (4,3 procent). De laagste is in Duitsland (1,0 procent).