WILLEMSTAD - De luchtvaartmaatschappij KLM heeft de poging van branchegenoten Air Holland en SLM om goedkope vluchten naar Suriname aan te bieden, geblokkeerd. Dat heeft een woordvoerster van Air Holland maandag gezegd.

KLM en SLM hebben al een samenwerkingsverband op de route tussen Nederland en Suriname. Deze maatschappijen hebben volgens het luchtvaartverdrag tussen de landen het alleenrecht op het traject.

Air Holland wilde echter met de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij passagiers vanaf Schiphol via Aruba naar Paramaribo vervoeren. De tickets zouden goedkoper zijn dan de vluchten van KLM.

KLM heeft flinke druk op SLM uitgeoefend om niet met Air Holland in zee te gaan, aldus de woordvoerster van Air Holland. Volgens haar is KLM bang om klanten te verliezen.

SLM-directeur Lachmisin heeft zich onlangs wel neerbuigend over Air Holland uitgelaten. "Maar wij nemen die uitspraken niet al te zwaar op. Wij wijten ze aan de onmenselijk grote druk die op hem is uitgeoefend", zei de woordvoerster.

Een woordvoerder van KLM kon bevestigen noch ontkennen dat de maatschappij SLM onder druk heeft gezet. Een mogelijke samenwerking is wel ter sprake gekomen in de gesprekken die KLM regelmatig met SLM voert. Volgens de zegsman was het maar de vraag of een alliantie tussen de Surinamers en Air Holland wel in het belang van KLM en SLM was.

Air Holland probeert nu op andere manieren passagiers naar Suriname te vervoeren. Het bedrijf overlegt hierover met andere maatschappijen. Ook onderzoekt Air Holland de mogelijkheid om via Brussel naar Paramaribo te vliegen.