UTRECHT - Criminelen hebben de afgelopen maanden tientallen illegalen geld afhandig gemaakt door voor hen een geldlening te regelen bij de SNS Bank, waarna de bende direct een deel van de leensom voor zichzelf opeiste. De afpersers kregen bij hun acties hulp van een medewerker van de SNS Bank in Almere, zo bevestigde een woordvoerder van de bank dinsdag.

SNS Bank startte vorige week een intern onderzoek, na eerste aanwijzingen van de malverstaties. In eerste instantie dacht de bank dat de slachtoffers vooral te vinden waren onder jongeren in de leeftijd van 18 tot 25 jaar. Maar gaandeweg ontstond de indruk dat de meeste slachtoffers illegalen zijn, lichtte de zegsman toe. Het gaat volgens hem om enkele tientallen zaken.

Onduidelijk is of de medewerker ook onder dwang heeft meegewerkt of dat hij de bende vrijwillig zijn diensten heeft aangeboden. Tegen hem is inmiddels een ontslagprocedure begonnen. SNS Bank doet dinsdag aangifte bij de politie in Almere.

De bank kan nog niet aangeven hoe groot de geleden schade bij de gedupeerden is. Per lening ging het om bedragen van 10.000 tot .000 euro. Van de leensom moesten de slachtoffers, die vanwege hun kwetsbare positie moeilijk een krediet konden krijgen, een aanzienlijk deel afstaan aan de SNS-medewerker en/of de bende.

De criminelen zochten doelbewust illegalen als slachtoffer uit. Zij zouden immers geen aangifte durven doen bij de politie, uit vrees dat zij vanwege hun illegale status het land uitgezet zouden worden.

SNS Bank is er nog niet uit of de slachtoffers schadeloos worden gesteld. "Wij beraden ons nog, de zaak is nog erg vers."